Credințe și obiceiuri din calendarul popular al românilor:

           În județele Muscel și Neamț această zi se ținea prin nelucru mai ales de femeile cu numele de Ecaterina, Caterina, Catalina sau Catrina.

          În Bucovina exista credința că această sfântă a fost nebună, prin urmare sărbătoare se ținea prin nelucrare și prin post, pentru a-i feri pe cei ai casei de boli și de nebuneală.

         În județul Neamț oamenii nu lucrau în această zi pentru a-și feri casele de foc.  

sursa foto https://www.crestinortodox.ro/religie/icoane-manastirea-sfanta-ecaterina-127425.html

Viața Sfintei:

Ecaterina a trăit în vremea împăratului păgân Maximin, fiind fiica lui Consta, ce fusese mai înainte împărat. La vârsta de 18 ani era foarte fumoasă și foarte înțeleaptă, învățând din scrierile marilor cărturari și filozofi, încât toată lumea se mira de înțelepciunea ei.

Mama ei era creștină în ascuns, temându-se de prigoana lui Maximin. Apropiații o sfătuiau să se mărite, dar ea nu dorea. Ca să nu îi supere le-a spus că se va căsători doar cu un tânăr mai presus de ea care avea cele patru daruri: frumusețe, înțelepciune, bogăție și neam bun. Tineri mai bogați și de neam mai bun se găseau, feciori de împărați sau de domni mari, dar acești nu o întreceau în frumusețe, dar mai ales în  înțelepciune. Atunci mama ei a dus-o la un bătrân cu viață sfântă, care i-a spus că există un asemenea tânăr, a cărui frumusețe întrece strălucirea soarelui, înțelepciunea lui este nemăsurată, bogăția lui nu se împuținează niciodată iar neamul lui este negrăit, neajuns și neștiut. Atunci Ecaterina l-a rugat pe bătrân să i-l arate pe acest tânăr, iar după primirea Sfântului Borez s-a învrednicit a vedea pe Dumnezeu-Fiul și a deveni mireasa lui Hristos.

 În timpul acesta, Maximin a poruncit mari jertfe și petreceri închiate zeilor, pe care sfânta nu le-a putut suferi. Prin urmare a venit înaintea împăratului încercând să îi arate calea cea dreapta, dar el văzând cât este de înțeleaptă și temându-se să nu se facă de rușine a spus că nu se cade unui împărat să stea de vorbă cu o femeie. Atunci a chemat 50 dintre cei mai înțelepți filozofi și cărturari pentru a o birui pe sfântă și a-i arăta că închinarea lor la zei este adevărată. Sfânta primind și mai mare înțelepciune de la Dumnezeu, i-a biruit pe ei și atunci împăratul mâniindu-se a poruncit să fie arși în foc, iar ei au primit, fiind încredințati de sfânta Ecaterina că prin botezul focului se vor curăți de toată necurăția și vor ajunge în împărăția Dumnezeului adevărat. Împăratul i-a propus sfintei să împărățească alături de dânsul, dar ea l-a refuzat, și atunci Maximin a poruncit să fie bătută cu biciul și aruncată în temniță fără mâncare. În vremea asta, Augusta, soția împăratului, a visat-o pe sfântă în slavă cerească și a cerut unui dregător pe nume Porfirie să o ducă la ea în temniță, în ascuns. Aceștia au mers la sfânta Ecaterina împreună cu 200 de ostași, și aflând-o luminoasă și iradiind sfințenie, ascultând cuvintele ei, toți s-au întors la adevărata credință în Hristos.

Într-o zi împăratul a cerut să o vadă iar pe fată și s-a mirat că frumusețea ei nu scăzuse, și nici la trup nu slăbise, neștiind că Dumnezeu îi trimisese mâncare în temniță printr-o porumbiță. După ce i-a făcut aceeași propunere iar sfânta a refuzat, a poruncit să fie trasă pe roate. Un sfânt înger a sfărâmat roțile și a dezlegat legăturile sfintei, dar împăratul era orbit de mânie.  Augusta, soția lui, a luat apărarea sfintei, și stârnind mânia soțului ei, a fost torturată iar apoi i s-a tăiat capul. La fel li s-a tăiat capetele celor 200 de ostași împreună cu Porfirie. Neputând să o facă a se lepăda de Hristos, Maximin a poruncit să i se taie capul afară din cetate. Cinstitele ei moaște au fost luate atunci de sfinții îngeri și duse în Muntele Sinai.

(rezumat după https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintei-marei-mucenite-ecaterina)

Postează un comentariu

X