Mai jos vreau să vă arăt cum fac eu tivul cu găurele.

În general, nu se face tiv cu găurele la orice cămașă, deci nu este o regulă să se facă tiv doar așa. Se poate face tiv în urma acului sau cu găurele oarbe sau puteți doar surfila și uni părțile iei cu cusătură în urma acului.

Nu mă declar aici vreo expertă, căci nu sunt, dar postez ca un punct de început pentru cine urmărește siteul și este la început. Mai sunt n tutoriale pe YouTube.

Mai întâi pregătesc bucățile iei. Din croi adaug câte 2.5 cm pe fiecare parte. De la marginea pânzei las 2.5 m și apoi scot un fir. De regulă nu scot mai multe fiindcă îmi place să iasă găurelele mai finuțe.

Împăturesc marginea pânzei de 2 ori în așa fel încât marginea care se destramă să rămână înăuntru. Am grija să nu depășesc linia care se formează datorită firului scos.

Eu încep să fac tivul cu pânza pe mâna, dar apoi o pun pe gherghef fiindcă mi se pare că lucrez mai ușor.

Tivul se lucrează pe spatele pânzei.

aici cos pe Catrina neteda alba

Folosesc ață de mătase de vierme, pusă în 2, în așa fel încât să se formeze o buclă la mijloc..

de pe rândul cu firul scos, aleg pe ac 4 fire
apoi bag acul prin buclă. În acest fel cos fara a avea capete
si strang ața
cam așa va arăta
apoi se baga acul prin marginea de sus a pânzei, cea îndoită
așa o sa se vadă
Apoi iau iar pe ac 4 fire și strâng
apoi peste aceleași fire mai trec o data cu acul, in așa fel încât să fie bine prinse cu ața, abia apoi voi baga iar acum prin marginea de sus a pânzei
si se continua așa din 4 in 4 fire. Numărul de fire se adaptează după desimea pânzei, in general arată mai frumos sa grupați cate mai puține fire, 3 sau 4, maxim 5 daca panza e deasă tare. puteți probă cum vă place mai mult.
Capătul de sfârșit îl bag prin marginea de sus, pe dos desigur.
cam asa arata pe față

Postează un comentariu

X