Am pornit la drum în realizarea unei noi cămăși, de data asta un model de Romanați și m-am gândit că ar fi folositor să postez aici parcursul creării ei 🙂 Poate va fi de folos cuiva, cine știe.

Pentru cei care nu mă urmăresc pe pagina de Facebook, și nu o știu deja postez aici și prima mea cămașă, cu model din Mehedinți. Original, modelul era cusut cu negru, dar am ales să îl cos cu roșu. În zona Mehedințiului s-a cusut preponderent cu negru și roșu, dar un roșu mai închis decât ce am folosit eu, însă așa am ”simțit” eu să cos această cămașă.

Pentru noua cămașă de Romanați am ales planșa de mai jos și am hotărât că va fi o cămașă cu mâneca întreagă deoarece încă nu mă încumet la una cu altiță separat. Poate la următoarea.

Folosesc mătase de vierme Police și cos la 2 fire de pânză Varvara netedă, cu 3 fire de mătase. În acest moment (29.03.2020) încă nu m-am hotărât cu ce voi coase încrețul, dar voi folosi probabil mătase Silver pentru a folosi apoi în altiță și un fir metali argintiu pentru lănțișorul dintre cele două rânduri de șinătău. Am ales pânza Varvara netedă albă pentru că e mai răruță, are 12 fire pe cm și pentru că nu văd prea bine asta este pentru mine o pânză ideală.

În momentul de față am terminat de cusut fața cămășii, pe care am așezat trei râuri. Nu am făcut gura cămășii pentru că m-am hotărât să fac la guler brezărău și acesta îi oferă deja iei lărgime, nu mai are nevoie și de tăietură. Râurile au acum 32 cm, dar mă gândesc că le voi mai lungi puțin fiindcă îmi par un pic cam prea scurte. Mă mai gândesc, mai probez… Am făcut și straja cămășii, în stânga, în dreptul inimii. Straja este acea cusătură realizată în mod intenționat greșit, care are menirea de a ”strica” perfecțiunea modelului și a ne apăra de deochi sau de invidia IELELOR ( În popor Ielele erau ființe supranaturale, de sex feminin – femei frumoase, perfecte în înfățișare, iar perfecțiunea trebuia să fie o carcteristică specifică doar lor. Pentru a nu le supăra, femeile românece strecurau în  mod intenționat aste greșeli, numite straje, în modelele iilor și cămășilor pe care le creau). Pentru straja mea am folosit mătase de vierme la con, cod Fuxia, cu firul in 2.

Voi vorbi puțin despre dimensiunile pe care le-am folosit la croire. Daca nu știți cum să vă măsurați și să croiți o ie găsiți detalii în linkurile de mai jos, nu le voi mai scrie încă o dată aici.

https://merceriaielena.ro/2019/11/16/cum-ne-masuram-corect-inainte-sa-croim-o-ie/

https://merceriaielena.ro/2019/11/27/tipar-pentru-croirea-iei/

https://merceriaielena.ro/2019/11/27/cum-brodam-o-ie-ornamentarea-traditionala-a-iei/

https://merceriaielena.ro/2020/01/07/incheierea-si-incretirea-iei/

Acum am următoarele dimensiuni:

Lungime față și spate 70 cm  (cu tot cu 2.5 cm pt tiv pe fiecare parte)

Lățime față și spate 65 cm (cu tot cu 2.5 cm pt tiv pe fiecare parte)

Râurile au o lungime de 32 cm și o lățime de 4 cm.  Între râuri am lăsat 8 cm distanță. Râurii din lateral trebuie să cadă pe mijlocul sânilor. Încă nu am făcut tiv la față, doar am însăilat. Prefer să las tivitul la sfârșit, în caz că trebuie să mai scurtez sau îngustez cămașa. Față de cei 2.5 cm pe care i-am lăsat și sus, acolo unde voi face brezărău, am lăsat 2.5 cm și am început să cos râurii. Aceștia trebuie cusuți cât mai de sus posibil, ca să nu pară că sunt agățați de sâni, așa cum am văzut de multe ori cămăși sau bluzițe.

Mânecile au lungime 75 de cm și lățime 50 cu tot cu 2.5 cm pe fiecare parte pentru tiv. Probabil că 75 cm e un pic cam mult, dar la cealaltă cămașă 68-69 cm a fost cam puțin, mânecile sunt un pic cam scurte. În caz de ceva, voi lăsa mai mult loc până la margine și voi vedea dacă voi scurta un pic mai târziu.

După cum veți vedea din poze, am masurat mjlocul mânecii pe lungime și am însăilat pe fir cu un fir de mătase. Apoi am socotit ca altița ar trebuie să aibă 25 cm lungime și 15 cm înălțime (înălțimea e cea care vine pe lungimea mânecii și lungimea altiței e cea care vine pe lățime mânecii). Am lăsat 7 cm de la  marginea de sus și pornind din mijloc am început să cos altuța spre margine. Nu știu cum am socotit însă, că deocamdată îmi iese o jumătate de altiță de 11.9 cm lungime, ceea ce e mai puțin decât voiam eu. Cred ca am măsurat când era pânza mai întinsă. Ca să o lungesc (pentru că nu vreau să mai descos), voi mai face un rand sau doua de lănțișor metalic și un rând de șinătău  (am primit sfatul ăsta de la cineva mai experimentat, nu că aș fi eu vreo deșteaptă J – de fapt, toata cămașa o cos sub îndrumarea dnei Vasilica Crișan de la Șezătoare Brașov, căreia îi mulțumesc mult!).

După cum vedeți în planșă, modelul din altiță era secționat în 3. Fiindca ar fi ieșit mult prea îngustă altița cusută ca în planșă, trebuia să mai adaug module în jos, dar eu am hotărât să îl lungesc pe cel de jos, așa cum am văzut la alte cămăși. Și îmi place cum arată. Altă modificare adusă planșei este la modelul de pe față, unde din greșeală am repedat și pe margini acele pătrate sau steluțe care veneau cusute doar pe mijloc. Se pare că această cămașă a vrut să fie cusută altfel. In fond, cred că nu ar trebui să copiem planșele exact așa cum sunt, ci să le aducem personalizări. În viața satului românesc erau o rușine ca doua fete sau femei să aibă cămăși la fel (pentru că o cămașă este reprezentarea ta identitară), de aceea nici noi nu e bine să le repetăm la nesfârșit.

13.04.2020 Am terminat de cusut prima altita. Îmi place foarte mult. Am început să desenez pe un caiet de matematică modelul de la încrețul nefuncțional. Îmi dă un pic bătai de cap, dar îl scot eu la capat. Atașez poza cu altița.

15.04.2020 Nu mi-a plăcut cum arăta încrețul cusut cu mătase Argento fiindcă nu se potriveau culorile. Nu am avut nicio variantă care să mă mulțumească la mătase fiindcă voiam un auriu ca în planșă așa că am ales să cos încrețul cu bumbac italian Lemon. Am început, la fel ca și la altiță, din mijloc spre margini. Încrețul are înălțime 4 cm. Cos o liniuță la 4 fire de pânză, între liniuțe las 2 fire, adica o găurică. Folosesc firul întreg, așa cum e pe con, în 9 fire. Încrețul e mai lung decât altița cu 1 cm.

Update 22.04.2020 Încrețul de mai sus nu m-a mulțumit deoarece este mult prea rar și nu îmi place cum se așează pe pânză. Datorită sfaturilor mai multor doamne binevoitoare am făcut N probe pentru un alt încreț, mai des. Mai întâi am încercat să îl redesenez pe cel din planșa originală, dar tot este mult prea rar, iar pânza mea fiind rară (fiidcă am vrut să nu îmi obosesc prea mult ochii și așa foarte miopi) se vedea încrețul tot mult prea aerisit.

Am decis să aleg alt încreț așa că am studiat câteva zile alte planșe de Romanați și am probat unul mai des. Îmi place cum se vede, așa că îl voi continua după sărbători. Nici culoarea nu mă mai mulțumea, așa că am ales să cos cu mătase de vierme Natural, la con.

Noul încreț în dreapta. Cel redesenat după planșa originală era în stânga, dar tot e mult prea larg.

1 mai 2020 Am terminat abia jumatate din incret.

3 mai, am terminat incretul. Am inceput sa cos tabla

Actualizare 2 septembrie 2020. Nu am mai cusut de ff timp la aceasta camasa, efectiv nu am avut timp.

Actualizare 12 sept 2020

Cos cam pe unde și când apuc. Aici eram la tara, la nisip, la soare cu micul meu Nicolae.

Update 4 oct 2020

Sunt mai mult decat un melc

Prima mânecă

Am terminat prima mânecă de cusut până jos, 9 august 2022.

Am început altița a doua, 10 august 2022.

VOI ACTUALIZA ARTICOLUL PE MĂSURĂ CE COS.

2 Comments

  1. Doina Tofanescu iunie 27, 2021

    Ce răbdare ai determinare aveti! Eu deocamdată cercetez cum se coase o ie…si m-am speriat nitel. F.frumoase lucruri ies din mâinile dvs.! Felicitări!

    • admin iulie 21, 2021

      Multumesc pentru cuvintele frumoase! Sper sa o termin in sfarsit, nu prea am timp de lucru si tot incep proiecte noi 😀

Postează un comentariu

X