În ultimul articol dedicat brodarii tradiționale a iei, cel de aici https://merceriaielena.ro/2019/11/27/cum-brodam-o-ie-ornamentarea-traditionala-a-iei/ , am discutat despre așezarea modelului pe pânză. Azi încerc sa explic cum se încheie ia și sper ca imaginea de mai jos să vă fie de folos.
Mânecile se cos de față și de spate, așa cum vedeți în imaginea de mai sus. Este vorba despre lateralul mânecilor, nu de partea de sus (din susul altiței), fiindcă acea parte va veni înspre gât și o vom încreți la sfârșit. Pavele se cos la subraț și vor arăta ca niște romburi. Ele au rolul de a conferi lărgime la purtat. Fără pave nu veți putea ridica mâinile, cămașa va ține la mâneci și la subraț.
Dungile roșii din desen sunt creții cămășii. Deci pe față, pe spate și pe mâneci vom însăila cu o ață mai groasă, de preferat sintetică, nu din bumbac. Se preferă o ață din poliester, mai groasă, fiindca atunci când veți spăla cămașa ea se va usca mai greu în partea cu creții (fiind pânza multă adunată acolo) și în timp o ață de bumbac ar putea putrezi și s-ar rupe. Ața de poliester este mult mai rezistentă. După ce însăilați la 4-5 fire (depinde de pânză) pe 4-5 rânduri, fiecare bucată separat ( e mai bine așa decât să încrețiți toată cămașa odată – în caz că greșiți e mai greu de desfăcut), trageți de fire și încrețiți cămașă după măsura voastră. Probați cămașa încrețită și strângeți cât trebuie la gât. Peste aces creț se va aplica apoi bentița brodată.
În unele zone, mai aproape de zilele noastre, la gura cămășii se făcea o cusătură care se numea fagure sau burta vacii. Nu este o metodă foarte tradițională și în ultimul timp este folosită des la iile produse în China.
Sper ca explicațiile mele să vă fie de folos!