Atunci când mi-am croit prima cămașă, am făcut, desigur, o mulțime de greșeli. Una din marile greșeli a fost faptul că nu m-am măsurat corect. De aceea , cămașa mea (nu o pot numi ie deoarece nu a avut un model specific iilor – mai apoi am învățat câteva lucruri și despre asta. Voi scrie pe blog și despre cum se ornamentează corect o ie) a avut mânecile trei sferturi. Acum când mă gândesc la asta mi se pare amuzant. Mai am și acum cămașa în șifonier și continui să o port din când în când fix așa cum este pentru că mă leagă de ea aventura primului început și niște emoții puternice pe care nu am cum să le dau deoparte.
Cum să ne măsurăm corect am aflat și eu mai târziu, când am început alte cămăși (la care am avut alte greșeli – dar învățăm continuu cu fiecare greșeală și devenim mai buni cu fiecare cămașă cusută). Voi prezenta mai jos modalitatea corectă de a ne măsura înainte de a ne croi o ie cu mâneca întreagă (fără altiță croită separat).
Ca să aflăm dimensiunea mânecii ne măsurăm de la baza gâtului până la încheietura mâinii, peste cotul îndoit. În aces fel am aflat că vom avea nevoie, să zicem, de o lungime a mânecilor de 70 cm, la care adaugăm pe fiecare parte câte 2.5 cm pentru tiv. Ca să aflăm lățimea mânecii, ne măsurăm brațul acolo unde este mai gros și adaugăm în jur de 10-12 cm pentru lărgime. În unele zone mânecile erau foarte largi – cu cât erau mai largi cu atât arătau țărăncile că sunt mai mândre și mai bogate deoarece nu oricine avea de ”cheltuit” atâta pânză. Deci să zicem că avem o lățime a mânecilor de 50 de cm, la are adăugăm, cum am zis, 2.5 cm pe fiecare parte pentru tiv.
Lungimea cămășii o aflăm măsurându-ne de la la baza gâtului (nodul de la ceafă) până unde dorim să fie de lungă ia. Eu croiesc mereu lungimea de 70 de cm, dar fac așa pentru că doresc ca ia să îmi fie mai lungă (am 1.50 cm înălțime – sunt scundă, deci o ie de 70 cm e lungă pentru mine). De regulă, iile sunt până la jumătatea șoldului. Lățimea feței și a spatelui le aflăm măsurându-ne bustul. Deci măsurăm lărguț peste bust și adăugăm cca 20 cm pentru lejeritate. Dimensiunea rezultată, să zicem 120 cm lățime, o împărțim la 2 și rezultă o lățime a feței și a spatelui de 60 de cm, la care adaugăm 2.5 cm pentru tiv, pe fiecare parte.
După ce ne-am măsurat, croim părțile iei cu următoarele dimensiuni (acestea sunt dimensiunile pe care le folosesc eu, voi veți avea altele): lungime mâneci 70 cm plus tiv, lățime mâneci 50 cm plus tiv, lungime față și spate 70 cm plus tiv, lățime față și spate 60 cm plus tiv. Mai croim și 2 pave care se vor adăuga sub braț, pentru lejeritate la purtare. Ele au cca 8-10 cm deja tivite. Deci la sfârșit, pentru ia cu mânecă întreagă, vom avea croite 2 dreptunghiuri egale pentru față și spate, alte doua egale pentru mâneci și două pătrate pentru pave. Daca vom pune bentiță cămășii, trebuie să măsurăm grosimea gâtului. Bentița trebuie să stea pe lângă gât, nu să fie decoltată. Putem crea decolteu iei tăind gura cămășii mai adâncă (cum erau în trecut iile femeilor care alăptau). La mâneci, jos, daca doriți, se poate pune manșetă, deci va trebui să vă măsurați grosimea încheieturii, sau puteți lăsa mâneca largă.
După ce v-ați măsurat corect, aflați exact și de câtă pânză aveți nevoie pentru o ie. De regulă e nevoie de o lungime a pânzei cât o lungime de mânecă + o lungime de cămașă. În cazul meu 70 cm lungimea mânecii + 70 cm lungimea cămășii + tivuri, deci mă încadrez în 1.5 m de pânză.
Croiți întotdeauna întinzând pânza pe o masă sau pe podea, NU PE PAT! Și neapărat scoateți fir înainte de a tăia! Deși pare că puteți urmări un fir ”din ochi” nu este așa și asta e a doua mare greșeală pe care am făcut-o când mi-am croit prima cămașă.
Spor la măsurat și la croit!
Comment
Buna ziua,
Astazi v-am descoperit, doamna Elena si m-am bucurat mult .Sunt dupa 3 zile de cautari , pentru a afla cum sa croiesc o camasa barbateasca .Si mie imi place lucrul manual , iar de un an de zile ,de cand o boala m-a obligat sa stau in concediu medical, am pus in practica dorinta arzatoare de a coase o ie. Am cusut deja 2 , iar acum vreau sa cos una barbateasca si o voi face , folosind indicatiile dvs. pretioase . Multumesc mult de ajutor !
cu drag! Spor la cusut! multa sanatate!
Doamna Elena sunteți încântătoare ptr mine! Atâta disponibilitate și solicitudine mai rar am întâlnit! Vă mulțumesc ptr tot ajutorul dăruit femininelor care iubesc ia. 🕊️🌹
Cu mare drag! pupici :*
Cu ocazia aceasta am primit si eu raspuns la intrebarile mele dar as mai avea una , ce fel de tiv sa fac la gat ca sa pot sa incretesc si sa ii pun guler
Buna ziua! se increteste prin insailare la un anumit numar de fire, pe cateva randuri. strangeti ia tragand de fire, apoi peste cret se coase bentita. mai detaliam am vorbit despre asta tot in articolele din sectiunea tipare ii si camasi
aici despre incretire https://merceriaielena.ro/2020/01/07/incheierea-si-incretirea-iei/
La ce distanta ( cm ) de la gît se pune pava ( clinul de sub braț am cusute multe îi dar nu stiu cum sa le închei măsurile sunt corecte
Eu las cam o lungime de palma sau chiar un pic mai mult, de la bentita pana la pava.