Dragii mei, mulți dintre voi ați vrut să aflați cum se croiește o cămașă bărbătească tradițională. Ei bine, nu e deloc greu, iar această croială se poate folosi și pentru cămășile drepte de damă (cele care erau considerate de bunicii noștri cămăși de lucru, mai puțin decorate). Țin să precizez că la bărbați întotdeauna vom folosi expresia „cămașă”, nu ”ie bărbătească”.

Când am hotărât să croiesc prima mea cămașă dreaptă, toate explicațiile de pe net mi s-au părut foarte grele și de nedescifrat 🙂 Așa că a cerut ajutorul unei doamne tare dragi mie care m-a ajutat întotdeauna cu orice sfat am avut nevoie. Mai întâi am croit o cămașă dreaptă pentru fetița mea, iar greșelile ce le-am făcut la croiul și broderia acesteia m-au ajutat să mă pregătesc mai bine pentru a putea croi ”adevărata” cămașă (la care am avut și acolo ceva greșeli, stați liniștiți!) Ce vreau eu să subliniez este faptul că eu sunt o persoană destul de neîndemânatică la croit și cusut și dacă eu am înțeles cum se croiește o astfel de cămașă, voi cu siguranță o să vă descurcați și mai bine ca mine!

Ceea ce trebuie să știși întâi de toate, regula principală, este să măsurați de 10 ori și să tăiați o singură dată! Altfel croiți greșit (ca mine) 😀 și trebuie să o luați de la început. Eu de exemplu, am croit mânecile prea scurte fiindcă nu am măsurat bine. Trebuie să aveți grijă și când vă luați măsurile, dar și când măsurați pânza înainte de croit. Trebuie întinsă undeva bine și măsurat corect ( pe o masă lungă sau pe podea).

am filmat aici cum iau masurile

Cămașă bărbătească este făcută dintr-o bucată mare de pânză numită stan, care formează fața și spatele cămășii. Deci pentru a afla lungimea stanului trebuie să luați măsura spatelui de la nodul de la ceafă și până unde vreți voi să fie de lungă cămașa, apoi înmulțiți cu 2. În mijlocul stanului va fi gaura pentru gura cămășii, dar aceasta se taie tocmai la sfarșit, fiindca altfel veți broda mai greu cămașa. Marcați prin însăilare cu ață mijlocul stanului, atât pe lungime, cât și pe lățime (ca în poza de mai jos), pentru a afla centrul gurii cămășii. Eu am desenat pe spatele pânzei cu un creion gura cămășii, apoi am însăilat-o și pe față cu ață.

Cum am aflat cât de largă să fie gura? Pai, am măsurat lățimea gâtului (în spatele capului), să zicem 9 cm și grosimea lui, să zicem 5 cm. Aici am într-adevăr dificultăți în a vă explica cum se face pentru că și eu, practic am făcut cam…la ghici. Am desenat pe o hărtie o linie orizontală de 9 cm și pe verticală, perpendicular pe mijlocul celei orizontale, am desenat-o pe cea de 5 cm cu 2 cm spre spatele gurii și 3 cm spre față. Apoi am desenat cu un creion marginea gurii cămășii. Ca în imaginea de mai jos (am desenat un pic cam stangaci _ desenez cam greu pe calculator).

Am decupat hărtia și am făcut probă cu ea pe o pânză veche (puteti folosi orice alt material care nu vă mai trebuie) Am desenat după tipar conturul apoi am tăiat pânza cam cu o jumătate de centimetru mai în interiorul ovalului (ca să lăsăm o mică margine pe care – pe cămașa bună – o vom festona ca să nu se destrame pânza sub bentiță sau guler). Apoi am tăiat pânza și pe mijlocul gurii, pentru a-i da lărgime și a putea introduce capul și am probat. Marginea gurii cămășii trebuie să vină pe lângă gât, nici largă, dar nici prea strâmtă. Din fericire, am nimerit din prima măsurile și desenul , iar gura cămășii a ieșit bine la probă. Daca e prea largă sau prea strâmtă, modificați desenul și probați iar. Daca v-a ieșit bine, folosiți tiparul decupat și desenați pe spatele pânzei, cum am scris mai sus, dar nu tăiați stanul, ci lasați asta pentru la sfârșit. Acest tipar al gurii cămășii îl puneți undeva bine și îl păstrați pentru proiectele viitoare.

Lungimea stanului am zis că e dublul măsurii de la nodul din spatele cefei și până unde vrem să fie de lungă cămașa. Lățimea stanului nu e alta decât lățimea umerilor. Să zicem 50 cm, la care adaugam 5 cm pentru tivuri, adică câte 2.5 cm pe fiecare parte. Nu uitati să lăsați 5 cm și în lungimea stanului, tot pentru tiv.

Desigur că vom avea mai nevoie de mai multă lărgime pentru cămășă, fiindcă un stan din lățimea umerilor nu va îmbrăca tot bustul. Pentru asta vom avea nevoie de niste clini laterali care vor completa această lărgime. Pentru a afla lățimea lor, măsurăm grosimea bustului (sau a burticii dacă e mai mare decât bustul) și din această măsură scădem măsura umerilor. De ex grosimea bustului e 90cm, așa că scădem 50 cm (cât am luat ca exemplu mai sus lățimea umerilor) și rezultă o diferență de 40 cm pe care o împărțim la 2 (fiindca avem 2 clini) și am aflat lățimea unui clin = 20 cm la care adăugăm 5 cm pentru tiv (câte 2.5 pe fiecare parte). Acum, cum aflăm lungimea clinilor? Ei, aici m-am încurcat și eu prima dată și a trebuit să fac alții, deși teoria o știam. Lungimea se calculează teoretic așa: lungimea stanului o împărțim la 2, deci aflăm lungimea feței cămășii. Împărțim apoi și lățimea mânecii (vorbim mai jos despre cum o aflăm și pe aceea) la 2 și ne rezultă să zicem 25 cm. Din lungimea feței cămășii, aflată prima dată, scădem acești 25 de cm (jumătate din lățimea mânecii) și ne rezultă lungimea clinului. Eu nu știu cum am măsurat la prima mea cămașă, dar când am terminat de brodat și după ce am cusut mânecile de stan și am ajuns la cusutul clinilor, am văzut că erau prea mici, așa că am croit alții. Ca să fiți mai siguri că nu greșiți, îi puteți lăsa la urmă și măsurați pe cămașa propriu-zisă cât de lungi trebuie să fie clinii. Nu uitați că și pentru ei trebuie să adăugați 5 cm tiv.

Lungimea mânecilor o aflăm măsurând din umăr, peste cotul îndoit și până la încheietura mâinii. Mânecile nu trebuie să fie fixe ca lungime. E bine să fie un pic mai lungi, fiindcă dacă punem manșete, mânecile se vor așeza frumos și nici nu vor ține la ridicarea în sus a mâinilor. Lărgimea mânecilor o aflăm măsurând grosimea brațului și adăugând cm pentru lejeritate – vedeți cât de largă vă place. Nu uitați să adăugați câte 2.5 cm pe fiecare parte pentru tiv. Lungimea manșetelor se socotește cât măsura lejeră a încheieturii mâinii, iar lățimea poate diferi în funcție de modelul brodat. Se poate să lăsați mânecile și fără manșete.

La subraț se va pune o mică pavă pentru a oferi lărgime și comoditate cămășii. În mod normal pava aceasta este ca un romb (o croim pătrată) cu latura de 7-8 cm sau cum considerați că va cade bine. Se taie mijlocul clinului și un colț al rombului se coase acolo, iar alt colt pe mânecă. Mie mi-a fost dificil să tai clinul și să cos acolo pava, așa că am croit o pavă triunghi pe care am cusut-o cu baza pe clin și vârful pe mânecă.

O doamna dragă nouă ne-a ajutat cu o fotografie foarte bună pentru exemplificare. Clinii laterali pot fi croiți cu vârf în așa fel încât să nu mai fie nevoie să croiți pava separat.

Cum brodăm cămașa bărbătească? Cum am desenat eu prima imagine din articol (modelul cu roșu). Adică cu model la gura cămășii, de o parte și de alta a tăieturii de la gură, pe umăr, în partea de sus a mânecilor ( pe lățimea mânecilor),pe manșete (dacă puneți manșete) și pe guler sau pe bentiță.

Eu recomand să brodați întâi modelul în partea de sus a mânecii, să uniți mâneca cu stanul și abia apoi să brodați modelul pe umăr. În felul acestă vedeți la ce nivel cade modelul de pe mânecă și începeți din același loc modelul pe stanul cămășii (pentru a fi simetric cu mâneca). 

Cum coasem mâneca de stan? Vedem unde e mijlocul lungimii stanului și unde e mijlocul lățimii mânecii și de acolo începem să încheiem cu cheițe. Deci jumătate din lățimea mânecii va veni pe fața cămășii (stanului) și jumătate pe spate. Unim și clinii și pavele și avem deja corpul cămășii.

După ce am termiant de brodat toată cămașa și am unit părțile, abia apoi tăiem gura cămășii, cu jumătate de cm în interiorul ovalului, cum am zis mai us. Facem feston la margine ca să nu se destrame. Măsurăm de jur împrejurul gurii (pe margine) și vedem cât de lungă vom broda bentița. Nu știu să vă sfătuiesc cum să coaseți un guler, pentu că eu am tot încercat la cămașa mea și nu am reușit, așa că i-am pus bentiță. Gulerul cred că îl făceam prea îngust și din această cauză se îndoia peste modelul brodat. Am renunțat la el după vreo 2-3 încercări. Cămășile bărătești pot avea guler sau bentiță, deci nu e nimic greșit în a face bentiță cămășii bărbătești. Cămașa dreaptă de damă nu are nici bentiță, nici guler, ci are direct gura pătrată sau rotundă, simplă. Dacă mă puteți sfătui cât trebuie să fie un guler de lat pentru a nu se îndoi peste model și a trage cămașa pe spate, va rog să îmi scrieți în comentarii.

Știu că sfaturile mele nu sunt tocmai cele mai avizate, căci sunt și eu abia la început, dar vor folosi cu siguranță unui începător. Le rog pe doamnele mai cu experiență, care știu că ne urmăresc și pe site și pe facebook, să ne scrie în comentarii orice sfaturi sau corecții consideră de cuviință.

Prima mea cămașă e în poza de mai jos. Eu nu am mai cusut modelul în partea de sus a mânecilor, fiindcă v-am spus că le-am greșit și pur și simplu nu am mai avut răbdare să brodez altele. Dar următoarea va fi corectă.

Să vă fie cu folos! Spor la lucru!

Despre pânze albe pentru cămăși bărbătești am vorbit aici https://merceriaielena.ro/2019/11/11/5-panze-albe-ideale-pentru-camasi-populare-barbatesti/

Postează un comentariu

 

Toate comenzile din luna noiembrie și decembrie intră automat într-o TOMBOLĂ DE CRĂCIUN cu extragere pe 24 decembrie! 5 câștigători a câte 200 lei! Urmărește-ne pe facebook @MerceriaIElena și ajută-ne cu un like și o recomandare!  Succes!