Există 2 tipuri de încrețit sub altiță, decorativ (care nu încrețește pânza) și funcțional (care încrețește pânza). Primul se folosește doar ca element de decor, face trecerea între altiță și râurii sau tăblia de pe mânecă, dar nu încrețește mâneca. Al doilea are rol decorativ, dar și unul practic deoarece ajută la îngustarea mânecii imediat sub altiță. În felul ăsta mâneca se așază mai frumos, pornește mai mică de sub altiță și se lărgește în jos. În plus, la încheiat ne ajută să nu ajungem cu pava prea jos pe cămașă.
Aici am să prezint cum cos eu încrețul decorativ.
Prima mea cămașă nu respecta toate canoanele iei și printre altele a lipsit și încrețul. Mi-a fost frică să îl cos. Mi se părea ceva greu, dar am descoperit că nu este deloc așa. Și țin să îi mulțumesc dnei Vasilica Crișan de la Șezătoare Brașov, care m-a încurajat și de la care am învățat foarte multe ❤️
Mai întâi se alege modelul de încreț specific zonei de unde este ia. Se redesenează pe o foaie de matematică. Eu așa recomand, fiindcă uneori planșele mai au greșeli sau încrețul nu este destul de lat sau de lung și o să trebuiască să îl prelungiți în jos sau în laterale. Și va trebuie să faceți asta simetric. Vă recomand să citiți și celălalt articol care conține modele desenate fiindcă am explicat acolo cum se mărește modelul.
Eu încep întotdeauna și altița și încrețul din mijloc spre laterale, ca să fiu sigură că iese modelul simetric și o să am marginile la fel. Mai întâi cu o ață însăilez mijlocul mânecii și de acolo pornesc altița. Imediat sub altiță este încrețul (daca ia e cu mânecă întreagă, altița și încrețul o sa fie pe aceeași bucată de pânză, daca cămașă e cu altiță separat, încrețul o sa fie separat de altiță).
Deci să zicem că avem deja altița cusută (și modelul e cu mânecă întreagă). Ar trebuie să știm unde este deci și mijlocul încrețului.
Începem să probăm cum arată bine încrețul, adică peste câte fire o să coasem încrețul. Eu am gândit aici deocamdată să pășesc peste 4 fire pe orizontală și să las 2 fire între rânduri pe verticală.
Avem deci încrețul desenat pe foaie. Pornim de la mijlocul desenului, de sus în jos.
după cum vedeți în desen, pe rândul din mijloc, pe care îl cos de sus în jos, avem prima dată 3 bulinuțe lipite, apoi 2 spații libere și iar 4 bulinuțe. Bulinuțele din desen sunt de fapt liniile orizontale pe care le formăm când coasem peste 4 fire.
deci mă poziționez în așa fel încât să fiu sub mijloc, sub ața însăilată. Intru cu acul pe dedesubt și ies pe deasupra, apoi las 4 fire și bag acul și ies cu el sub prima împunsătură dar cu 2 fire mai jos.
las iar patru fire, intru cu acul pe dedesubt și ies pe deasupra iar sub 2 fire. Mereu între liniuțe o sa avem 2 fire, căci dacă am coase lăsând doar un fir ar ieși încrețul prea des. Daca am aveam o pânză rară ar merge și cu 1 fir între liniuțe, dar eu aici am Victoria netopită care este foarte deasă. Deci adaptați după pânza pe care o aveți.
În desenul nostru apar 2 pătrățele lipsă, adică 2 liniuțe pe care nu le mai facem. Eu le fac “în capul meu”, ca să zic așa, adică doar în imaginar, vizionând cam unde ar fi cele 2 liniuțe lipsă, dar sărindu-le.
Deci…
Aici ar fi fost prima liniuță sărită …
aici a 2-a liniuță…
abia pe a treia o fac. deci am ieșit cu firul de cusut este 6 fire de pânză. urmează, conform modelului 4 liniuțe orizontale consecutive.
continuam conform modelului și o sa avem așa
continuam cu rândul 2 de jos în sus urmând desenul de pe faoia se matematică
apoi rândul 3 de sus în jos. În tot timpul ăsta ne uitam pe desen. Eventual tăiam cu o linie pe desen rândurile pe care le-am cusut. Continuam în același fel.
puteti folosi la încreț culorile alb, crem, gri, ocru, galben pal/pai, roze deschis etc în funcție de cum se potrivește cu modelul central. În unele zone etnografice se coase și cu verde sau cu elemente colorate etc. Eu fac probe până iese cum îmi place. La fel și cu pașii de lucru, după cum spuneam mai sus.
se repeta modelul până cu 1.5-2 cm înafara altiței, după cum vedeți aici la mine
Modelul cusut de mine în pozele pas cu pas iese cam îngust. Mai trebuie prelungit în jos. Un încreț trebuie să aibă în jur de 6-7 cm, dar sunt și mai late în alte zone (trebuie să țineți cont de specificațiile zonei când coaseți).
eu cos doar pe gherghef, mi se pare mai ușor.
sper că am fost explicită 😚
Spor la treabă!