Pentru a continua seria articolelor dedicate realizării unei ii, azi voi vorbi despre cum ornamentăm corect o ie. Desigur, există mai multe tipuri de ii, conform diferitelor zone ale țării, unele mai simple, altele mai complicate – cu altiță separat sau cu alt tip de croi, cum sunt cămășile dobrogene cu platcă sau cămășile cu ciupag. Dar cel mai simplu croi și cel mai răspândit în țara noastră este acela al iei încrețite la gât, despre care vom vorbi noi în acest articol.
Ornamentarea mânecilor
Motivele de pe mânecă poartă diverse denumiri. În prima treime a mânecii există altița (broderia care acoperă umărul) și încrețul (cusătura realizată imediat sub altiță, de regulă cu crem sau alb, dar în unele zone pot fi și de alte culori) . Pe celelalte două treimi ale mînecii există râurile care se prelungesc până în marginea mânecii. Putem coase brățări la marginea mânecilor sau le putem lăsa largi și în acest caz va trebui să brodăm râurii de pe mânecă cât mai aproape de margine. Dacă vrem să facem volănașe ne vom opri cu modelul undeva la un lat de palmă depărtare de marginea mânecii.
Altița este, așa cum ziceam, broderia care acoperă umărul. De la marginea de sus a mânecii se lasă cca 8-10 cm, apoi se află mijlocul lățimii mânecii. Vom broda altița dinspre mijloc spre margine pentru a ne asigura că modelul va fi simetric la ambele margini. O altiță are de regulă între 18 și 20 cm lățime, în funcție de lățimea umărului purtătoarei. Altița are și scrânciob, o cusătura care înconjoară altița pe trei părți, exceptând partea de sus. Sub altiță urmează încretul care nu e prea lat și se coase cu alb, crem, galben muștar. Încrețul e cu 1-1.5 cm mai lat decât altița.
De sub încret pornesc râurii în jos spre volan/manșete (brățări) sau marginea mânecii. Denumirea de ”râuri” vine probabil de la faptul ca motivele ornamentale curg de la altiță spre margine, pe câmpul alb al iei, arătând ca niște râuri care străbat o câmpie. Există cămăși foarte vechi care aveau un singur râu poziționat mai spre partea din interior a mânecii, probabil pentru a se vedea mai bine. Dar râurile pot fi și în umăr de 2 sau 3 în funcție de grosimea lor și de felul cum se încadrează în lățimea mânecii.
Ornamentarea pieptului
Pentru piept împărțim pânza în doua pe lungime și aflam mijlocul. Se poate face feston la gura cămășii sau se poate tăia pe fir și se poate face tiv. De o parte și de alta coasem modelul lângă gura camasii și apoi raurii care pot fi 2 sau 4, depinde de lățimea lor. Primii râuri trebuie sa cada fix pe mijlocul sânilor (de regulă un lat de palmă de lângă modelul de la gura cămășii), iar ceilalți se cos la 2 degete după primii. Râurii trebuie să ”curgă” cam până în zona ombilicului.
Ornamentarea spatelui
Pe spate coasem doar un model îngust cât mai aproape de marginea pânzei, pe verticală, sau facem pe toată pânza „pui” – mici modele cusute la distanță egală unele de altele, așezate din loc în loc.
Bentița de la gât
Bentița va fi cusută cu un model de cca 1 cm. Ea se coase după ce am încheiat ia cu cheițe și după ce am încrețit – o. Ideal e să încrețim părțile iei separat pentru că ne va fi mai ușor să descoasem în caz că greșim. Se fac cca 5-6 rânduri de însăilături la 4-5 fire. La sfârșit, când tragem de capetele ațelor fiecare bucată se încrețește și ia se strâmtează. După ce o probăm și îi fixăm lărgimea, coasem peste creți bentița. Bentița nu trebuie să stea decoltată, ci trebuie să vină pe lângă gât. Dacă vrem o ie mai decoltată, tăiem gura cămășii mai adâncă. La gât se mai poate face si brezărău. Acesta ne permite să purtăm ia mai strâmtă sau mai largă la gât. De obieci când facem brezărău la margine nu mai tăiem și gura cămășii.
Sunteți minunați ! Felicitări !
[…] ultimul articol dedicat brodarii tradiționale a iei, cel de aici https://merceriaielena.ro/2019/11/27/cum-brodam-o-ie-ornamentarea-traditionala-a-iei/ , am discutat despre așezarea modelului pe pânză. A zi încerc sa explic cum se încheie ia și […]
Multumesc mult , mia fost de msre ajutor !