Întrebările de mai sus sunt cele mai frecvente pe care le primim în legătură cu pânzele pentru cusut. Din experienta noastră și din specificațiile producătorului, vom preciza următoarele diferente:
- Pânză netopita este întotdeauna în culoarea naturala a firelor, deci nu este alba, ci natur, de la gălbui-unt spre maro deschis-gri, în funcție de tipul de fir (canepa poate fi chiar gri, de exemplu). Culoarea se mai deschide după ce spălați pânza, iar la canepa se zice ca se tot deschide cu fiecare spălare. Pentru panzele de canepa se folosesc mai multe „trucuri” pentru albire, de exemplu înghețarea pânzei ude în congelator.
Panza netopita este în general mai rara decat cea netedă sau topita. Firele se mai indesesc după spălat, iar din acest motiv panzele netopite intra la apa între 7 și 13% în funcție de ce temperatura are apa în care spălați. Eu prefer sa spăl panzele netopite înainte de a le coase, pentru a nu mai lasă rezerve de cusut și a sta fără nicio grija.
Panzele netopite au înainte de spălat cel mai neted aspect. După spălat însă vor deveni ușor grofate, dar se netezesc prin calcare.
Nespalate, panzele netopite sunt mai tepene. Unele mai puțin, altele mai mult, în funcție de fir. Unele pot fi cusute chiar fără gherghef, direct din mana (eu tot folosesc ghegheful la fiecare pânză, mi se pare mai ușor de cusut asa). După spălări repetate panzele se înmoaie, dar tot au mai multa ținută decât o pânză netedă sau topita. Sunt de preferat atunci când vreți o cămașă cu ținuta, care sa nu curgă, în felul asta și cusatura se vede mai bine.
2. Pânză netedă poate fi alba sau ivoire. Este stabilizata dimensional și nu mai întra la apa (poate maxim 1 cm la unele). Nu e nevoie sa le spălați înainte de cusut. Sunt curgătoare, unduioase, vaporoase (aici contează mult și desimea pânzei). Cea mai folosita pentru ii tradiționale este Catrina netedă alba. Desi au denumirea de „netede”, unele pânze au un ușor model în dungulițe imprimat în memoria firelor, asa cum veți vedea și la Catrina netedă, de exemplu.
3. Panzele topite sunt și ele stabile dimensional și nu au contracție la spălare. Sunt prelucrate de către producător folosind o tehnologie unica numita Air Soft Tehnology prin care pânză capătă un aspect unic mai mult sau mai puțin crep (panzele subțiri sunt mai creponate decât cele mai groase). Aspectul creponat se netezește prin calcare (pânză rămâne ușor grofata), dar revine după fiecare spălat deoarece este imprimat în memoria firelor. Pentru coaserea acestor pânze eu recomand mereu folosirea gherghefului pentru ca ajuta la întinderea pânzei și în acest fel puteți vedea mai bine firele. Panzele topite se folosesc la ii subțiri din zona de sud a tarii, la bluzițe și rochițe sau ce mai doriți voi. Cea mai populara pânză topita este Anuca topita care se găsește și în diverse culori, fiind ideala pt bluzițe și rochițe vaporoase și colorate.
Speram ca articolul nostru v-a lămurit o parte din întrebări. Dacă mai este ceva ce doriți sa aflați, ma puteți suna la 0747858655 (Popa Elena). Pentru comenzi apelați sau trimiteți sms catre același număr.
Spor în tot ce faceți!
Un articol absolut necesar si foarte explicit! Multumim!
Buna ziua,am cusut o cămașă bărbătească pe pânză catrina topită si este foarte largă,am sperat ca va intra la apa dar am spalato și nu sa strans tare.Ce pot sa fac ?Am auzit de spalare in apă fierbinte dar ma tem sa nu se decoloreaze ?e cusut cu fir talmaciu.
Mulțumesc
Buna ziua! Da, Catrina topita nu intra deloc la apa, caci este o panza stabilizata dimensional. Nu va recomand sa o spalati in apa fierbinte caci nu stiu cum ar putea reactiona tesatura sau firul cu care ati cusut. Nu puteti sa desfaceti partile camasii si sa o ingustati? E un pic de munca, dar…
Buna! As dori sa fac o rochie și o bluza pt logodna cusute cu motive naționale. Ce pânza îmi puteți recomanda? Albă sa fie .Si ce fel de ața?
Bună ziua! Va recomand panza Catrina neteda alba. Iar firul in funcție de buget, fir de matase de vierme sau fir de bumbac. E mai bine sa ma sunați pentru informații, caci nu verific foarte des siteul. 0747858655
Bună ziua, ce panza ar fi mai potrivita pentru o camasa de Banat/ Transilvania? Va mulțumesc.
Buna ziua! Cred ca aveti nevoie de o panza alba mai grosuta si mai cu tinunta. Eu cred ca Victoria neteda alba, sau panza de casa alba extralata, dar asta nu e asa egala in fire. La ea trebuie cusut la 2 cu 3 fire.