Fiindcă Irinei mele nu-i mai venea nicio cămașă din cele ce i le facusem mai demult, am hotarât anul trecut să îi cos alta. Am tot lungit-o cu cămașa asta vreo 4-5 luni, deși nu este mult model de cusut. Dacă aș fi lucrat zilnic, probabil că 2 săptămâni ar fi fost de ajuns, însă neavînd timp am făcut pauze de câteva săptămâni între zilele de lucru.

La material a fost o alegere ușoară, fiindcă pânzele ce le consider eu potrivite pentru copii sunt Catrina neteda, Calusar neted, Anuca netedă. Am ales Catrina netedă deoarece am gândit cămașă să îi vină și când va fi mai mare și prin urmare nu o doream foarte transparentă.

La model a fost mai greu să ne hotărâm, fiindcă știam că vrem ceva vesel și colorat și cu model destul de puțin, în genul cămășilor ”urbane”.  Am luat la răsfoit (online) albumul ” Modele ale industriei casnice din Bucovina” de Erich Kolbenheyr, care cuprinde planse  foarte vii (îl găsiți pe pagina de facebook ”Arta acului la români, influențe”).  Până la urmă, după ce m-am consultat și cu viitoarea purtătoare, am decis modelul pentru altiță și gura cămășii. Florile și fluturii au fost un pic modificați, nu folosiți exact ca în planșă. Am modificat un pic și culorile. Am folosit planșa 48, dar am modificat întru-totul poziționarea modelelor. Boboceii care erau în modelul de pe râuri eu i-am folost la gura camașii. Fluturii (așa îi văd eu) care trebuiau sa fie pe râurii mânecilor, eu i-am pus în altiță cu florile. Am ales o combinație de verde frumos și galben pentru a încadra altița în scânciobel. Ca sursa de inspirație la scrânciobel am avut „cămașa solară” a Dnei Barbu Simona postata in grupul de Facebook Poveștile iei Brăila-Galati.



florile pe care le-am modificat in altiță
de aici fluturii, cum i-am văzut eu
bobocii de la gura cămășii

Aceasta a fost prima mea cămașă cu altiță separată. Nu mi s-a părut deloc greu de realizat. În loc de încreț, care am zis că ar fi aglomerat cămașa, am hotărât să cos un ajur, pentru care am  folosit tutorialul dnei Geanina Munteanu pe youtube, intitulat ”Găurele Milcovinești și Obinzeli”. Trebuie să mărturisesc că am ajuns la aceasta compoziție a cămășii numai cu ajutorul dnei Crisan Vasilica care m-a îndrumat online cu sugestii și sfaturi și căreia îi mulțumesc! Și pentru încrețul cu ajur m-am inspirat dintr-o cămașă pentru copii cusuta de dna Tuta Dinu și postată la dânsa pe pagina de Facebook.

La gura cămășii am hotărât să fac tot un rand de ajur, fiindcă eram decisă să nu pun bentiță, ci să fac brezărău in partea de sus a cămășii. Mi se pare mai practic pentru copii. De o parte și de alta am cusut boboceii. În loc de fir metalic am folosit tot fir, fiindcă nu știu dacă ar fi fost comod pentru fată la purtat ceva cu fir metalic. Eu nu cos foarte ordonat pe spate și sigur ar fi rămas capete pe spatele lucrului și ar fi zis apoi că o înțeapă.

Am uitat să menționez că pentru toată cămașa am folosit doar mătasea italiană la con, din care depăn. În altiță, florile sunt cusute cu ST22- ROȘU, ST 84 GALBEN APRINS, ST72 BLEU, ST70 PORTOCALIU și conturul cu ST71 MARO ALUNĂ. La fluturi am folosit ST22 ROȘU, ST86 VERDE, ST97 MOV-BLEU, ST71 MARO ALUNĂ la contur. Scrânciobelul ST86 VERDE și ST84 GALBEN APRINS. La ajur și la găurelele de la tiv am folosit ST01 ALB. La hura cămășii am folosit ST83 GALBEN STERS la lănțișor, ST86 VERDE și ROSU ST22. Cheitele, pe care mi le-a arătat tot dna Crișan, și brezărăul sunt cusute cu ST84 galben aprins. La brezărau am folosit firul in 5, la gura cămășii firul în 3 la 2 fire de pânză, la altiță firul în 4 la 3 fire de pânză. La mâneci tot brezărău am făcut, deși știu că nu este tradițional, însă mi se pare mai practic la vârsta asta.

Altița are o înălțime de 16 cm și lungime ( pe latimea mînecii adică) de 18 cm. Lungimea totală a mânecii este de 54 cm. Lungimea cămășii 52 cm (tivită), lățimea feței și a spatelui 48 cm (tivite).

Rezultatul:

Postează un comentariu

X