Voi stiati ca brodatul manual are numeroase beneficii terapeutice la nivel fizic si emotional? Cusutul dupa o zi obositoare la munca sau acasa ajuta la eliberarea de stres. Practicat frecvent poate deveni secretul echilibrului interior, mai ales daca il combinam si cu rugaciunea, asa cum faceau bunicile noastre cand isi brodau camasile. Cusutul poate fi o alternativa mult mai sanatoasa a privitului la televizor (fie vorba intre noi: chiar nici nu prea mai ai ce vedea la TV). Specialistii spun chiar ca urmaritul programelor TV nu ne relaxeaza, ci chiar alimenteaza nelinisti si tristete.
Activitatile creative, in general, reduc simptomele depresiei pentru ca facand ceva care ne place se produce mai multa dopamina, iar depresia este stopata. Creste de asemenea si stima de sine atunci cand vedem ca am reusit sa cream singuri ceva frumos si util. Cusutul, si nu numai, ne tin mintea ocupata si mereu in functiune. Poate fi si un prilej perfect de socializare, daca facem parte din grupuri de cusut sau sezatori.
De asemenea, poate fi un bun analgezic. Da! Chiar asa! Prin faptul ca ne concentram la cusut, oprim ciclul de gandire negativa (privind durerile de orice fel) care nu face decat sa intensifice intensitatea durerilor.
Personal, am renunțat la TV în timpul facultății. La început mai mult de nevoie, fiindcă nu aveam TV în cămin, dar mai apoi am descoperit cât de multe alte tipuri de activități cu adevărat relaxante există. Poate părea ciudat, dar în timpul sesiunii, pentru a mă relaxa, eu am început să împletesc o bluzită cu un ren 😀 Nu am terminat-o nici acum, de fapt, fiindcă i-am greșit mânecile :)) dar ideea e că împletind mă deconectam total de tot ceea ce era în jur.
Mai târziu, tot în timpul facultății, am făcut voluntariat împreună cu mai mulți studenți la Penitenciarul din Galați – mergeam și vorbeam cu deținuții despre Dumnezeu sau despre religie și îi învățam să împletească metaniere. De la acești deținuți am învățat să fac tablouri lipite cu ață și așa am făcut o icoană cu Arhanghelul Rafail. Și pentru ei, lucrul manual era o modalitate de a-i scoate din realitatea dificila în care se găseau. Pentru mine, realizarea acelei icoane a fost o adevărată terapie antistres în timpul facultății.
În prezent eu mă destresez cosând ie 😀 sau lucrand opinci